Skip to Content
Page header overlay Page header overlay

Bericht van de Directie

Nieuw energiesysteem

In 2024 kreeg de omslag naar een energiesysteem gebaseerd op CO2-vrije energiebronnen, verder gestalte. De ontwikkeling van nieuwe geothermiebronnen in de regio is in volle gang en de vraag naar duurzame warmte neemt verder toe. Tegen de landelijke trend in, kent ons elektriciteitsnetwerk geen afnamecongestie. We hebben zelfs de capaciteit weten uit te breiden om voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen die er zeker komen. Een groot deel van de regionale warmtebehoefte wordt nu opgewekt met warmtekrachtinstallaties bij glastuinbouwbedrijven. Steeds meer vrijstellingen die de warmtekrachtinstallaties aantrekkelijk maken, verdwijnen. Daardoor zal het aantal draaiuren naar verwachting de komende jaren sterk afnemen. Een toenemende behoefte aan elektrische oplossingen en oplopende investeringen zijn daarvan het gevolg.

Betaalbaarheid

In 2024 zijn onze investeringen in de netwerken gestegen. Nooit eerder heeft N.V. Juva meer geïnvesteerd dan in 2024 en de verwachting is dat het daar de komende jaren niet bij blijft. Deze trend is landelijk nog sterker zichtbaar en zorgt voor stijgende netwerktarieven voor elektriciteit. De kosten lopen dusdanig hard en snel op dat de betaalbaarheid van de energietransitie een belangrijk issue is geworden. Er zijn grote zorgen over het vestigingsklimaat voor de industrie. Door congestie en hoge energiekosten hebben veel bedrijven het moeilijk en stellen investeringsbesluiten daarom uit. Bedrijven die onderdeel zijn van een buitenlandse moedermaatschappij kiezen steeds vaker voor oplossingen buiten onze landsgrenzen. Dat ook een ambitieus project als de waterstof-backbone in Nederland vertraging oploopt, helpt daarbij niet.

Andere verdeling kosten

Om het vestigingsklimaat voor de industrie te verbeteren, is in 2024 de discussie gestart over de verdeling van de lasten van de energietransitie. Het uitgangspunt van het kostenveroorzakingsprincipe van de tariefregulering staat daarmee ter discussie. Een andere verdeling betekent automatisch dat consumenten meer moeten bijdragen en dat verlaagt het maatschappelijke draagvlak voor de energietransitie. Een andere optie is dat de landelijke overheid (een deel van) de investeringen dekt uit de algemene middelen, maar ook die moeten opgebracht worden via de algemene middelen. Een belangrijke richting om de kosten van de energietransitie te verminderen, is het beter benutten van de infrastructuur. Ook de systeemkeuze is een belangrijke knop waaraan gedraaid kan worden. Welk systeem bouwen we naar 2050 toe en wat is het meest effectief en efficiënt? Ook de recente geopolitieke ontwikkelingen zijn van invloed op de keuzes. Europa zal een eigen industrie moeten behouden en minder afhankelijk zijn van niet-Europees olie en gas.

Regionaal energiesysteem

Begin 2024 hebben we onze strategie 2024-2030 juist toegespitst op de ontwikkeling van een regionaal energiesysteem. Met onze stakeholders willen we bepalen welk systeem passend is voor onze regio en vertaald naar zes strategische doelen. Gedurende het verslagjaar is de implementatie gestart en is het besturingsmodel van N.V. Juva hierop aangepast. Alle bedrijfsonderdelen dragen bij aan één strategisch hoofddoel in 2030: klanten de transitie naar een duurzaam energiesysteem laten maken, zonder vast te lopen op beperkende capaciteit van het elektrisch distributienetwerk. 

Voor de implementatie van de strategie en uitvoering van de werkzaamheden kunnen we niet zonder voldoende medewerkers, aannemers en materialen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt weet Juva via eigen recruitment de weg te vinden naar geschikte kandidaten en vacatures in te vullen. Onze maatschappelijke uitdaging en persoonlijke bedrijfscultuur dragen hier zeker aan bij. De materiaalvoorziening is in 2024 verbeterd ten opzichte van 2023 met name door afnemende levertijden. Ondanks dat er voor de aannemerij veel aanbod van werk is, heeft Juva in 2024 haar geplande projecten weten te realiseren.

Resultaten

De resultaten over verslagjaar 2024 waren goed. Voor de niet-financiële resultaten, maatschappelijk verantwoord ondernemen, is in 2024 de dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd. Zo hebben we bepaald welke duurzaamheids- en ESG-thema's (milieu, sociaal en governance) het meest relevant zijn, zowel voor de financiële prestaties van het bedrijf als voor de impact op de samenleving en het milieu. Aan de ESG-thema’s hebben we doelen gekoppeld waarover we de voortgang gaan rapporteren. Het mogelijk vervallen van de CSRD-verplichting voor N.V. Juva doet daar niets aan af; alleen de administratieve last daalt.

Een belangrijk onderdeel van ons MVO-beleid is het welzijn van onze medewerkers. Twee incidenten in 2024, met een goede afloop, wezen ons wederom op het belang van veilig werken en de continue aandacht die het vraagt. Die aandacht mag nooit verslappen en de ingezette lijn zetten we door.

Het financiële resultaat over 2024 was beter dan begroot. Naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak heef ACM de methodebesluiten herzien en dat leidde tot extra inkomsten. De transportvolumes en capaciteiten lagen in 2024 lager dan begroot.  

De resultaten zijn de uitkomst van wat onze medewerkers met elkaar weten te bereiken. Hoe we met elkaar omgaan en hoe we de uitdaging van de energietransitie aangaan, geeft vertrouwen in een succesvolle toekomst. Iedereen binnen Juva draagt daaraan bij, zonder onze warme cultuur te verliezen. Ik spreek daarvoor graag mijn dank en waardering uit.

Hierbij bied ik het jaarverslag 2024 aan.

Poeldijk, 21 mei 2025

Frank Binnekamp
Directeur N.V. Juva

Deel dit artikel