Vooruitblik 2025
Begin 2025 werd duidelijk dat de geopolitieke verhoudingen van de afgelopen decennia definitief zijn veranderd. Importheffingen verstoren de wereldhandelsmarkt en drukken op de wereldwijde economische groei. Dat heeft ook gevolgen voor de Nederlandse economie. Veel van de producten en materialen die N.V. Juva gebruikt, hebben een Europese achtergrond en lijken niet direct geraakt door Amerikaanse importheffingen. De impact op de grondstoffenmarkten en de markten voor basismaterialen laat zich echter moeilijk voorspellen.
Stijgende energiekosten
De veranderende geopolitieke verhoudingen maken één ding duidelijk: Europa moet meer op eigen benen staan. De eerste Europese geluiden duiden op het versnellen van de energietransitie, maar de betaalbaarheid daarvan baart grote zorgen. In Nederland zien we dat de toekomst van de industrie onzeker is. Dat komt door wet- en regelgeving op onder meer het gebied van CO2 en stikstof, en door de stijgende energiekosten door de benodigde investeringen in de infrastructuur voor de energietransitie. Ook bij onze grootste klantengroep, de glastuinbouw, spelen de energiekosten een cruciale rol voor een bestendige toekomst.
Toekomst warmtekrachtinstallaties
Voor de glastuinbouw bood de warmtekrachtinstallatie de afgelopen jaren de mogelijkheid om de kosten van energie te optimaliseren. Deze manier van warmte- en elektriciteitsproductie is de meest efficiënte benutting van aardgas. Dat blijft echter een fossiele brandstof. Vanaf 1 januari 2025 geldt voor glastuinbouwbedrijven met een totale kasoppervlakte van meer dan 2.500 m², een individuele CO2-heffing. De hoogte daarvan loopt de komende jaren op en zal impact hebben op de inzet van warmtekrachtinstallaties. We verwachten dan ook een stijging van de afname van elektriciteit. Enerzijds door de belasting die nu lokaal wordt gebruikt achter de aansluiting van de warmtekrachtinstallatie en anderzijds door extra afname van elektrische warmtepompen. Voor 2025 is de markt voor warmtekracht onverminderd aantrekkelijk en verwachten we dat de transportvolumes en transportpieken nog niet snel gaan oplopen.
Warmte-initiatieven
Wel zien we het investeringsniveau zich handhaven op een hoog niveau. Ondanks de beperkte mate van congestie (alleen bij teruglevering aan het elektriciteitsnetwerk) zijn lokale aanpassingen nodig om het intensievere gebruik van het elektriciteitsnetwerk in de nabije toekomst mogelijk te maken. De vraag naar geregelde energiestromen en de daaraan verbonden producten en diensten stijgt in 2025 verder. Naast de ontwikkelingen in de elektriciteitsvoorziening zien we in de regio de warmte-initiatieven - na een moeilijke periode - weer opschalen. De ruimte op het elektriciteitsnetwerk staat tijdelijke aansluitingen van boortorens voor nieuwe geothermiebronnen toe. Doordat landelijk de situatie anders ligt, is er sprake van groeiende belangstelling voor onze regio.
Wet- en regelgeving
Door wijziging van Europese wetgeving lijkt het erop dat Juva niet CSRD-rapportageplichtig is per 1 januari 2025. We verwelkomen de daaruit volgende lastenverlichting. Niettemin hebben wij nog steeds de behoefte om ons MVO-beleid aantoonbaar en meetbaar te maken. Daarom ontwikkelen we ingezette lijn verder in 2025.
Toezichthouder ACM heeft aangekondigd van reguleringsmethodiek te willen veranderen. De huidige benchmark-regulering maakt plaats voor een model van kostprijsplusregulering. Het effect daarvan op de resultaten na 2026, moet in 2025 meer inzichtelijk worden.
Ondanks dat op alle fronten rond Juva de ontwikkelingen zeer snel gaan en er veel onzekerheden zijn, hebben we alle vertrouwen in goede resultaten voor 2025.