Strategie en positionering
Onze ambitie
Binnen Juva werken we al jaren aan de transitie naar een duurzame energievoorziening in onze regio en in delen daarbuiten. Dit doen we door het huidige energiesysteem goed te beheren, zodat we onze klanten veilig en betrouwbaar energie kunnen bieden. We positioneren ons als een partner in de energietransitie. We trekken samen op met onze stakeholders en wisselen kennis uit door samenwerkingsverbanden op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zo geven we invulling aan de transformatie naar een duurzaam energiesysteem.
We streven ernaar dit zo duurzaam mogelijk te doen. In de afgelopen jaren hebben drie pijlers centraal gestaan in ons MVO-beleid: het welzijn van medewerkers, klanten en omgeving, duurzame energievoorziening en het versterken van de regio. Deze fundamenten zijn en blijven de basis van Juva's ambities.
In 2024 hebben we ons MVO-beleid verder versterkt en nieuwe materiële thema’s vastgesteld. Dit is gedaan door een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) uit te voeren volgens de CSRD richtlijnen. Dit markeert een belangrijke stap in het verder verankeren van meervoudige waardecreatie in onze strategie en bedrijfsvoering.
Als onderdeel van de DMA hebben we ons waardecreatiemodel herzien. Dit model biedt een overzicht van hoe Juva waarde creëert voor haar stakeholders, en welke middelen en processen hieraan bijdragen. Juva streeft ernaar waarde te creëren, voor zowel haar stakeholders als de samenleving, vandaag en in de toekomst. Dit doen we door middel van ons dagelijkse werk, innovatie en gerichte investeringen. We zetten de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in om een zo groot mogelijke maatschappelijke bijdrage te leveren. Het waardecreatiemodel laat zien welke kapitalen we benutten, hoe we deze inzetten en optimaliseren, en welke impact dit heeft op de maatschappij.

Strategische doelen
Om op een gerichte manier invulling te geven aan ons doel om de energietransitie voor onze klanten mogelijk te maken, hebben we zes strategische subdoelen opgesteld:
-
Verzwaring elektriciteitsnetwerk => Procesversnelling door wegnemen knelpunten.
-
Digitaliseren elektriciteitsnetwerk en slim onderhoud => Sweating the assets (kortstondig zwaarder belasten en toestandsgericht onderhoud).
-
Vraagsturing => Kosteneffectieve verdeling/verschuiving (schaarse) capaciteit en flexibele energie-uitwisseling voor clusters, individuele afnemers en producenten.
-
Alternatieven voor aardgas en elektriciteit => Ontwikkeling warmte, groen gas en waterstof.
-
Regioplan => Met overige strategische doelen als bouwstenen, een gat vullen tussen behoeften van de omgeving en de mogelijkheden van het netwerkbedrijf.
-
Ontwikkeling buiten de regio => Rol als toonaangevende kennispartner in de energietransitie versterken.
Warmteprogramma
Waar het gaat om warmte heeft Juva in 2024 besloten om geen warmte te leveren aan de gebouwde omgeving. We focussen ons op warmte voor de glastuinbouw, omdat daar de meeste toegevoegde waarde én de meeste vraag (90%) zit. In 2024 hebben wij ook meer invulling gegeven aan onze groen-gasstrategie en hebben we de eerste contacten met mogelijke partners gelegd.
Capturam is - samen met HVC – initiatiefnemer van Warmtenetwerk Westland en is voor 50% aandeelhouder. Op 21 oktober 2024 is de eerste put van de aardwarmtebron in Maasdijk in bedrijf gegaan. Als gevolg van een kleine brand op 2 november is de installatie tijdelijk uit bedrijf genomen.
Anexo
Anexo wil zich verder positioneren als een kwalitatief hoogwaardige partner voor de lange termijn en in 2024 is daar veel energie in gestoken. Op basis van de feedback van en onderzoek onder klanten kunnen we constateren dat we die belofte waarmaken. De komende jaren gaat Anexo deze positie verstevigen en uitbouwen.
Westland Infra Netbeheer
Westland Infra wil haar doelstellingen bereiken door, naast het uitbreiden van de netcapaciteit door meer assets, ook de bestaande assets beter te benutten. Ook zetten we – op termijn - in op andere contractvormen met tijdsgebonden capaciteit om de vrije ruimte op de netwerken door de dag heen beter te benutten.