2019 in het kort

Januari

  • GoPacs, een gezamenlijk platform dat door TenneT en de regionale netbeheerders in gebruik is genomen en kan worden ingezet voor congestiemanagement, wordt gelanceerd.

  • Emile Croin is gestart als nieuwe directeur van Anexo.

Februari

  • We hebben de opdracht verstrekt voor het verbouwen van het parkeerterrein naar een zogeheten ‘zonnepark’.

  • Smart Grid Westland (SGW) heeft de eerste fase - waarbij we door middel van loting met 25 klanten van start zijn gegaan - met goede resultaten afgerond. De belangrijkste functionaliteiten die het projectteam heeft gerealiseerd zijn: werkende 1e versie SGW, deelnemer portal, netbeheer portal, werkend stuursignaal, 25 deelnemers en animatie SGW. Vanaf 11 februari is de aanmeldingsprocedure voor de tweede fase geopend, waarbij nog eens 75 deelnemers zich konden aanmelden.

  • Anexo heeft een aantal grote contracten gesloten met onder andere H4A en Florensis. Ook waren we met een mooie stand aanwezig tijdens de HortiContact.

Maart

  • Twee nieuwe geothermie initiatieven zijn de volgende fase ingegaan door het aanvragen van SDE-subsidie, nl. Polanen (29 MW) en Maasdijk (60 MW). De projecten zijn ontstaan door nauwe samenwerking tussen ETP (een samenwerking tussen Capturam en HVC) en lokaal gevormde warmtecoöperaties. De projecten zijn een unicum voor de regio’s Westland en Midden-Delfland doordat meerdere doubletten tegelijkertijd worden ontwikkeld.

  • Op 22 maart hebben de bestuurders van de bedrijven betrokken bij het 100MW-project, het belang van de restwarmteleiding naar het Westland onderschreven. Het resultaat was een gedetailleerde berekening van de totaalkosten van het project, waarbij de onrendabele top in lijn is met geothermieprojecten. Mede dankzij de flinke stapel ondertekende steun-, intentie- of samenwerkingsverklaringen hebben de projectrekkers van ETP, het Havenbedrijf Rotterdam en de GasUnie dit project kunnen agenderen bij de top van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

  • Het Trias Westland congres, dat op 27 maart 2019 heeft plaatsgevonden, heeft een goede weerslag op ETP gehad. Veel bestuurders van de warmtecoöperaties waren aanwezig en hebben laten weten dat zij het zowel inhoudelijk als qua vorm een goed congres vonden.

  • Anexo heeft een grote opdracht van DC Prominent binnengehaald. En het contract voor onderhoud en beheer van de infrastructuur van Schiphol is verlengd.

April

  • Deze maand heeft de ondertekening van een uitvoeringsprotocol plaatsgevonden. Het uitvoeringsprotocol is tot stand gekomen doordat Dunea, Evides, Oasen, Stedin, Velin, Liander, Westland Infra Netbeheer en de Provincie Zuid-Holland gezamenlijk afspraken hebben gemaakt om het verleggingsproces soepeler te laten verlopen.

  • Anexo heeft een contract met Trias Westland gesloten voor het onderhoud en beheer, waarvoor tevens de benodigde werkzaamheden zijn gestart. Daarnaast is het contract voor openbare verlichting binnen de gemeente Westland verlengd.

Mei

  • Dinsdag 14 mei is een overeenkomst getekend tussen Talent4Service en Westland Infra Netbeheer waarbij zij-instromers de kans krijgen om in de techniek te gaan. Talent4Service zorgt ervoor dat de zij-instromers hun VCA, BEI en VIAG behalen.

  • Na ruim twee jaar bouwen stond in mei de start van productie Trias Westland gepland, maar is de eerste warmtelevering door tegenvallende injectiviteit uitgesteld. Nader onderzoek leerde dat de injectieput verstopt was.

  • Anexo heeft goede vooruitgang geboekt ten aanzien van de contractverlenging met KPN.

Juni

  • Deze maand zijn we gestart met het proces van herfinanciering. Een deel van de financiering van Juva loopt namelijk medio 2020 af en voor het einde van het jaar zijn nieuwe afspraken met de financiers nodig inzake de rekening-courant-faciliteiten.

  • We hebben de vergunning ontvangen van gemeente Westland voor de bouw van het zonnepark op ons parkeerterrein, wat de grootste solar carport in de regio gaat vormen.

  • Het rapport van de gasexplosie in Den Haag is gepubliceerd. De oorzaak was een breuk in de Grijs Gietijzeren leiding. Dit leidt tot veel media-aandacht. Er worden extra maatregelen voorgesteld en netbeheerders gaan versneld vervangen. Westland Infra Netbeheer is al vergevorderd en spreekt met de toezichthouder af dat in 2023 de sanering van deze leidingen zal zijn afgerond.

  • De injectieput van Trias Westland is schoongemaakt en er zijn nieuwe gaten geschoten. Tevens is in deze maand door het uitruilen van opsporingsvergunningen met 2 verschillende partijen een gunstig geologisch blok ontstaan voor een geothermiedoublet t.b.v. de warmtecoöperatie Wippolderlaan.

  • We hebben definitief groen licht voor de realisatie van een tweede geothermiedoublet binnen het Trias Westland project om aan de oorspronkelijke warmtevraag invulling te geven.

  • SDE+ beschikking voor Polanen is binnen. De beschikking is afgegeven op een thermisch vermogen van ruim 29MW.

  • Het kabinet presenteert het klimaatakkoord en geeft aan dat er extra budget komt voor de grotere capaciteit van het warmtenet van het Trias2-aardwarmteproject in Westland. Dit als noodzakelijke voorwaarde en eerste stap voor de ontwikkeling van het Warmtesysteem Westland in combinatie met 100 MW restwarmte uit de Rotterdamse haven.

  • Anexo heeft de eerste aanbiedingen gedaan voor een aantal aanvullende diensten: 80 tussenmeters bij Avans Hogescholen, evenals temperatuurbewaking op een aantal transformatoren bij tuinder De Jong Franke. Ten behoeve van MS-onderhoud voor diverse windparken is een contract gesloten met Prowind. Tenslotte heeft Anexo – tijdens een klantenavond - het product PiekAlarm evenals een aantal aanvullende diensten m.b.t. onderhoud middenspanning gepresenteerd.

Juli

  • Juva steunt het initiatief van HortiHeroes om te komen tot een start-up-netwerk in de regio en zet een challenge uit: hoe de (externe) CO2-behoefte van de glastuinbouw te reduceren om zo verduurzaming te versnellen.

  • Het besluit ‘aanwijzing organisaties van openbaar belang (Besluit)’ is in het Staatsblad gepubliceerd. De minister wijst hierin een viertal nieuwe categorieën instellingen aan als organisatie van openbaar belang (OOB) in de zin van de Wet toezicht accountantsorganisatie (Wta). Hieronder valt ook Westland Infra Netbeheer. Door de OOB-status worden strengere eisen gesteld aan de accountants (organisaties) die bij deze instellingen de jaarrekening controleren. Het besluit treedt op 1 januari 2020 in werking.

  • Westland Infra Netbeheer heeft een overeenkomst getekend met Hoogheemraadschap Delfland om in de toekomst meer dan 4,5 miljoen m3 groen gas in te voeden op ons gasnetwerk. Deze groengasinstallatie wordt gevoed vanuit de afvalwaterzuivering (AFWZ) Harnaschpolder. De AFWZ is de grootste en modernste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland en één van de grootste van Europa. Anexo is daarnaast de meetverantwoordelijke van deze groengas installatie.

  • De warmteproductie bij Trias Westland wordt opnieuw opgestart. Deze keer is het succesvol. De injectiviteit is op voldoende niveau en stijgt richting de waarde waarop de business case is gebaseerd. De communicatie met de deelnemers loopt naar tevredenheid en de uitkoeling is boven verwachting goed, ondanks recordhitte in Nederland.

Augustus

  • De zinker van de Zwaansheulbrug is geplaatst. Dit betreft een groot reconstructieproject van de Provincie Zuid-Holland dat samen met Evides is uitgevoerd.

  • Betrokken partijen hebben een financial close bereikt voor het realiseren van een tweede doublet als onderdeel van Trias Westland. Daarmee gaat de realisatiefase van start.

September

  • DNV-GL heeft Juva, Anexo en Westland Infra Netbeheer met succes geaudit en gehercertificeerd voor de ISO9001, ISO14001 en VCA.

  • Minister Wiebes van EZK heeft middels een kamerbrief naar buiten gebracht dat de GasUnie de rol van onafhankelijk warmtetransportbeheerder op Leiding door het Midden zal gaan vervullen. De aftakking naar het Westland (ca. 100MW) valt binnen de projectscope van GasUnie, waarmee kans op restwarmtelevering en de ontwikkeling van een warmtesysteem Westland fors is gegroeid.

  • De contractverlenging is definitief geworden voor openbare verlichting diensten tussen Anexo en de gemeente Midden-Delftland, nadat eerder de formele bevestiging van de gemeente Westland al is ontvangen.

Oktober

  • De warmtelevering in Trias Westland is voor 1 week gestaakt om de GRE in de injectieput aan te brengen. Deze was al voorzien voor aanvang levering, maar is door kwaliteitsproblemen van de geleverde buizen enkel in de productieput aangebracht. Ditmaal is het toebrengen volgens planning en naar tevredenheid verlopen.

  • ETP heeft weer voor 3 geothermiedoubletten SDE+ subisidie aangevraagd. Dit is in de gebieden Maasdijk, Kralingerpolder en Wippolderlaan.

  • Anexo heeft het contract met Brainnet (voor Schiphol) afgerond. Het contract loopt tot en met Q1 2021.

  • Ook heeft Anexo twee succesvolle klantensessies georganiseerd. De eerste presentatie is gegeven over middenspanningsinstallaties aan adviesorganisatie AAB. Ook is er in samenwerking met adviseur Nife een klantenavond georganiseerd om o.a. ons product Piekalarm te promoten.

November

  • Er is met behulp van Trimension een calamiteitenoefening in de energievoorziening bij Westland Infra Netbeheer uitgevoerd. De crisisorganisatie wist die simulatie succesvol te doorlopen en liet zien goed geëquipeerd zijn om dergelijke calamiteiten aan te kunnen.

  • Er kwam een groep Zweedse netbeheerders van branchevereniging Elinör langs in Poeldijk om te leren van onze ervaringen als onafhankelijke netbeheerder.

  • De eerste groen-gasinstallatie op het netwerk van Westland Infra Netbeheer is officieel geopend. AZWI voedt het gas dat vrijkomt bij de verwerking van afvalwater in op het gasnet.

  • Trias Westland produceert de maximale hoeveelheid warm water van 345m3 per uur. Alle warmte wordt gebruikt door de aangesloten kwekers. Individuele overschotten worden tegen nul ‘aangeboden’ op het handelsplatform E-Web Geo (gefaciliteerd door Anexo). Hierdoor is de benutting van de SDE-subsidie optimaal en dat komt de warmteprijs binnen het project ten goede.

  • De impact van de ODE (Opslag Duurzame Energie) op de elektriciteitsprijs, zoals gepresenteerd in het belastingplan 2020, wordt duidelijk. De tariefstelling van de bandbreedte van het elektriciteitsverbruik, waar veel glastuinbouwondernemers onder vallen, kent een scherpe stijging. Dit raakt duurzame warmte-initiatieven zoals de kas-zonder-gas en de warmteprojecten, waar Capturam via ETP in participeert, doordat lokale productie met een warmtekrachtinstallatie financieel aantrekkelijker is. De zorg groeit in hoeverre de glastuinbouw zich volgend jaar wil committeren aan de aard- en restwarmteprojecten die bij ETP in ontwikkeling zijn.

December

  • De bron van Trias Westland is na de inbouw van de GRE in de maanden november en december 100% in productie geweest. De beschikbaarheid ligt ver boven de 85% die werd verwacht bij een bron in een opstartjaar.

  • Anexo heeft een belangrijke deal met KPN gesloten voor een nieuw contract van 5 jaar met mogelijkheid tot verlenging met nog eens 5 jaar. Formele tekening volgt begin 2020. Dit contract omvat een verschuiving van gevalideerde jaar- naar maandstanden en vervolgens per 2022 een verschuiving naar kwartierwaarden voor alle 21.000 aansluitingen. Dit is een strategisch en commercieel belangrijk contract voor verdere groei van het meetbedrijf.

  • Ook is een nieuw contractvoorstel voor Nife aangeboden en goed ontvangen. Met Avans Hogeschool is verder overleg gevoerd en een deal gesloten omtrent een pilotproject tussenmetingen en gebruik van een nieuwe portal).