Bericht van de directie

Het financieel resultaat over het jaar 2019 ligt met een nettowinst van € 13,9 miljoen hoger dan in 2018. Het resultaat valt voornamelijk hoger uit door een verandering in het vpb-percentage en daardoor een lagere belastingdruk. Ondanks de stijgende afschrijvingskosten die de investeringen in de uitrol van slimme meters, reconstructies van provinciale wegen, uitbreidingen en de energietransitie verlangen, blijven onze resultaten goed.

De tijd van praten over klimaatdoelstellingen lijkt definitief voorbij. De stikstofcrisis dwong het kabinet tot het nemen van impopulaire maatregelen. En de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak die Urgenda had aangespannen tegen de Staat vraagt om verdere maatregelen. Ook het in 2019 opgestelde Klimaatakkoord verlangt moeilijke keuzes die voelbaar zullen zijn in de maatschappij. Tegelijkertijd neemt juist de maatschappelijke weerstand tegen de stijgende kosten van het energiesysteem toe. En dat terwijl we nog maar aan het begin staan van grootschalige veranderingen. Met nog een jaar te gaan voor de volgende verkiezingen lijkt energie één van de grote thema’s te worden. En dat heeft zijn weerslag op het maken van keuzes de komende periode. Juist nu is er grote behoefte aan richting en duidelijke kaders, al was het maar voor de ordening van de warmtemarkt.

Warmte is in tegenstelling tot elektriciteit en aardgas regionaal georiënteerd en kan een belangrijke rol spelen in de vervanging van aardgas in de gebouwde omgeving, zeker in combinatie met glastuinbouw en een industriële omgeving. De warmtemarkt verschilt sterk van gas en elektriciteit en ontwikkelt zich momenteel langs de weg van lokale clusters en/of commerciële energiebedrijven, met als risico het ontstaan van ongecontroleerde monopolies. Vanwege dit karakter voorziet de landelijke overheid een grote rol in de energietransitie voor de gemeenten, die veelal aandeelhouder zijn in een netwerkbedrijf en daar de kennis, kunde en financiële mogelijkheden van willen benutten.

Wet VEt beperkt de netwerkbedrijven echter tot alleen transportdiensten in warmte. Terwijl andere publieke partijen, zoals waterbedrijven en afvalverbranders, zich wel kunnen richten op de integrale warmteketen van productie, transport en levering. Daarmee staan de netwerkbedrijven als deskundigen in energiesystemen en logisch verlengstuk van de gemeentelijke aandeelhouders op achterstand. Mogelijk zal de in ontwikkeling zijnde warmtewet het speelveld gelijktrekken.

In de tussentijd benut ons bedrijf via Capturam de mogelijkheden van de huidige wetgeving om het huidige energiesysteem gebaseerd op aardgas en elektriciteit om te bouwen naar een systeem dat vrij is van CO2-uitstoot. In de zomer van 2019 is het eerste geothermiedoublet van Trias Westland in gebruik genomen en is de eerste warmte getransporteerd naar de aangesloten klanten. Het tweede doublet is in ontwikkeling evenals het extra benodigde netwerk.

Dit deel van het netwerk vormt tevens een onderdeel van het te vormen Warmtesysteem Westland dat lokale initiatieven van warmtecoöperaties, gevormd door participerende klanten en veelal gebaseerd op geothermie, verbindt tot een regio-dekkend warmtenet. Het verbinden van deze initiatieven maakt het mogelijk om restwarmte uit bijvoorbeeld de Botlek naar onze klanten te brengen, maar ook het voorzien van de gebouwde omgeving van een betrouwbaar alternatief voor verwarming door aardgas.

Westland Infra Netbeheer B.V. zorgt voor de beschikbaarheid van en toegang tot de gas- en elektriciteitsnetwerken in de regio’s Westland, Midden-Delfland en enkele kleinere netten in de Botlek. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt lukt het ons om te voldoen aan de aansluittermijn van achttien weken. Door eerdere investeringen in voorliggende jaren kennen onze netwerken geen capaciteitsknelpunten leidend tot congestiemaatregelen. Evenals in voorgaande jaren onderscheidde de hoge beschikbaarheid van de distributienetten zich in 2019 positief van het landelijk gemiddelde. Investeringen in automatische omschakelingen van energiestromen bij calamiteiten, het verslimmen van de infrastructuur, dragen hier nadrukkelijk aan bij.

De resultaten van de pilot met Smart Grid Westland zijn hoopvol voor de toekomst. Dit innovatieve systeem biedt vrije capaciteit in het netwerk onder gunstige economische condities aan. In potentie kan dit leiden tot verminderde inzet van warmtekrachtinstallaties door telers en een betere benutting van de netwerken met een actieve beheersing van de piekbelasting. Hoewel het systeem goed functioneert, zijn nog niet alle mogelijkheden benut door de gunstige spark-spread, waardoor het produceren met een warmtekrachtinstallatie gunstig blijft.

Anexo B.V. kende een goed jaar met klanten die zich langjarig aan ons bonden en samen met ons de uitdaging aan willen gaan voor hun doelstellingen in de energietransitie. Juiste en actuele meetdata zijn daarvoor cruciaal. De orderportefeuille voor infrastructurele projecten in 2019 ontwikkelde zich positief en in combinatie met een verbeterde marge steeg de bijdrage aan het resultaat. Naast de gebruikelijke projecten in de glastuinbouw behoren ook klanten met windmolens en zonneparken tot de klantenkring van Anexo. De activiteiten rond openbare verlichting ontwikkelden zich volgens plan.

Veiligheid voor medewerkers en omgeving blijft de hoogste prioriteit. Veiligheid is iets waar we dagelijks aan werken om ongevallen te voorkomen. In 2019 hebben zich helaas enkele ongevallen voorgedaan met letsel en verzuim tot gevolg.

Als laatste, maar zeker niet op de laatste plaats, wil ik al mijn medewerkers bedanken voor wederom een bijzonder geslaagd jaar. Ons resultaat over 2019 zou niet mogelijk zijn zonder jullie. Hierbij bied ik het jaarverslag over 2019 aan.

Poeldijk, 20 mei 2020

F.P. Binnekamp
directeur N.V. Juva