Toepassen warmte en mogelijkheden alternatieve gassen verkennen
Naast het transport en de levering van elektriciteit dragen we succesvol bij aan toekomstige energiesystemen binnen de regio. Capturam houdt zich bezig met projecten waarbij de glastuinbouw, bedrijventerreinen en de gebouwde omgeving kunnen beschikken over nieuwe vormen van energie. Zo heeft Capturam een strategische positie in het aardwarmteproject Trias Westland. Dit project is inmiddels in gebruik en een goed voorbeeld van wat de regio nodig heeft.
Capturam bouwt op hoog tempo verder aan de ontwikkeling van een regiodekkend warmtenet. Dit doen zij samen met HVC in de joint venture Warmte netwerk Westland (WnW). Capturam bouwt hard aan de beheersorganisatie. Halverwege 2024 wordt het eerste netdeel van WnW in bedrijf genomen. Onze organisatie bereidt zich hierop voor. In november 2023 heeft WnW een belangrijke subsidie ontvangen van het Nationaal Groeifonds. RvO heeft hierbij 18.4 mln euro beschikt, waarmee WnW essentiële netdelen kan opwaarderen en individuele geothermieprojecten kan koppelen tot één grootschalig systeem.
Capturam is projecttrekker van een 3-jarig onderzoek naar de toepassing van waterstof in de glastuinbouwsector. De Wageningen universiteit is hierbij onze belangrijkste onderzoekspartner. Komende jaren zullen we in dit consortium, waar ook gemeenten, kwekers en energiebedrijven deelnemen, leren in hoeverre waterstofproductie of -gebruik economisch en technisch onderdeel zou kunnen worden in het energieportfolio van een kweker.
Verslimming en innovatie van systemen
Veel glastuinbouwclusters zijn verenigd in warmtecoöperaties en beschikken over een warmtebron. Met het warmtenetwerk Westland worden deze bronnen met elkaar verbonden voor meer efficiëntie en rendement. De energiebehoefte van tuinders is niet constant. Door het bouwen van een warmtenetwerk wordt het mogelijk energie uit te wisselen voor een betere balans in vraag en aanbod.
In 2023 ontwikkelde WnW een handelsplatform voor warmte in onze regio. Alle partijen die gebruikmaken van ons transportnet, zowel afnemers als bronnen, kunnen vanaf half 2024 hier gebruik van maken en onderling warmte verhandelen. Het afgelopen jaar zijn grote inspanningen verricht in de softwareontwikkeling.
Optimale onderlinge energie-uitwisseling en benutting is in de toekomst nodig voor een betrouwbaar energiesysteem, niet alleen voor warmte maar voor alle energievormen. Met name het sturen van de energiestromen wordt steeds belangrijker. Anexo richt zich op inzicht en informatie over het energieverbruik voor bedrijven, waarbij energie een kritische of intensieve factor is. We stellen bedrijven in staat hun energiestromen te verduurzamen en hun verbruik te sturen en efficiënt in te zetten. Dit doen we door slimme metingen te bieden op basis van near- en real-time stuursystemen en netstudies aangaande de infrastructuur. Dit doet Anexo in heel Nederland, juist om hier branche overstijgend kruisbestuiving toe te passen en daarvan te leren. Daarbij zit de innovatie niet alleen in de techniek, maar juist in de manier waarop partijen binnen de keten met elkaar samenwerken
De techniek achter de innovaties test Anexo onder andere op het pand in Poeldijk, ons ‘living lab’. We proberen dingen uit en doen zo waardevolle kennis op en krijgen inzichten die we kunnen toepassen en door ontwikkelen. Zo ontwikkelden wij zelf een dashboard waarop real-time te volgen is hoeveel energie wordt opgewekt en verbruikt. We doen onderzoek naar het voorkomen van piekbelasting, om kosten te besparen en het net te ontlasten. Door het verslimmen van ons kantoorpand verkrijgen we waardevolle inzichten in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. In dit experiment nemen we alle collega’s mee, zodat kennis optimaal gedeeld wordt.