Veilig en betrouwbaar energiesysteem

In de transitie naar een nieuw energiesysteem is het onze rol om in elke fase te zorgen voor een optimaal functionerend energienet. Hoewel dat ons regelmatig voor de nodige uitdagingen stelt, hebben we een duidelijke visie voor de regio.

Het afgelopen jaar heeft de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet voor teruglevering onder druk gestaan. Westland Infra Netbeheer heeft eind 2022 een vooraankondiging structurele congestie voor teruglevering van elektriciteit gedaan. Dit betekent dat onze klanten niet zomaar over alle teruglevercapaciteit, die zij willen, kunnen beschikken en dat er een wachtlijst is ontstaan. Dit is een onwenselijke situatie omdat het de verduurzaming en economische ontwikkelingen in de regio vertraagt.

In 2023 zijn dan ook veel inspanningen geleverd om het congestieprobleem technisch op te lossen. De capaciteit wordt uitgebreid, er wordt onder meer gebouwd aan een nieuwe transformator om de uitwisseling met het landelijk hoogspanningsnet te verhogen. Hiermee ontstaat weer ruimte voor duurzame productie door bestaande woningen, bedrijven en de glastuinbouw. En voor de nieuwbouw van 2000 woningen in de omgeving.

Energiebeschikbaarheid, hoge leveringszekerheid

De prestaties van de bestaande infrastructuur zijn goed te noemen. De energiebeschikbaarheid is hoog. Gemiddeld duurt een storing per gebruiker 10 minuten voor elektriciteit en voor gas 58 seconden.

De gemiddelde duur van een elektriciteitsonderbreking was in 2023 86 minuten. Dat is lager dan in 2022, waar onze elektriciteitslevering met 136 minuten was onderbroken. In het gasnet ligt de gemiddelde duur van een onderbreking in 2023 op 1 uur en 55 minuten en dat is ook fors lager dan in 2022. In dat jaar duurde een gasonderbreking gemiddeld 2 uur en 44 minuten.

Onderbrekingen van energielevering worden voornamelijk veroorzaakt door graafschade en door technisch falen. Graafschade wordt veroorzaakt op momenten dat er in de grond moet worden gegraven voor uitbreiding en vervanging van onderdelen van het net. Een andere oorzaak van storingen is veroudering of slijtage. Het net wordt door de jaren heen steeds intensiever gebruikt en daardoor worden kabels en componenten steeds zwaarder belast. Hierdoor kunnen ze sneller verouderen.

Aan de andere kant investeren we ook in modernisering en digitalisering van het energienet. Dat maakt het opsporen van onverwachte storingen steeds gemakkelijker en sneller. De inzet van slimme meters, storingsverklikkers en op afstand bestuurbare schakelaars dragen hier aan bij. Daarnaast zorgt monitoring van onze componenten, storingsanalyses en materiaalonderzoeken  ervoor dat we onze onderhouds- en vervangingsprogramma efficiënt houden.  

Investeringsplan 2024

Om te bepalen waar en wanneer energie-infrastructuur wordt aangelegd, uitgebreid en onderhouden, publiceert Westland Infra elke twee jaar een investeringsplan. In november presenteerden we het ontwerp Investeringsplan 2024. Hierin staat welke investeringen we in de jaren 2024, ’25 en ’26 in ons energienet doen. Ook stellen we werkwijzen voor, waarmee een forse versnelling van het uitbreiden van het energienet mogelijk is. De toegenomen vraag naar transportcapaciteit betekent namelijk dat er flinke uitbreidingen nodig zijn om alle klanten te kunnen helpen.